Horvátország csodás nemzeti parkjai

Kevés olyan ország van, mint a szomszédunkban található Horvátország, amely ennyire igyekszik megőrizni az országában található természeti kincseket. Nagyon sokszínű adottsággal van megáldva, melyet óv és becsül.

Itt érdemes külön kiemelni, hogy nagyon okos gondolkodás menetet követnek, ugyanis maximálisan próbálják kihasználni ezeket az adottságot és előnyükre fordítani. Évről-évre egyre több turistát vonzanak ide ezek a csodák, melyek közül az egyik leghíresebb a Plitvicei Tavak Nemzeti Park.

Ezen felül meg kell még említeni a Paklenicai Nemzeti Parkot, amely a Velebit hegység déli oldalán terül el. Amely mindössze 45 km-re található Zadartól. Az itt található Nemzeti Parkok egyik legkisebbjéről beszélhetünk, viszont annál gazdagabb az élővilága. A parkban gyalogtúrázhatunk, biciklizhetünk, illetve hegymászásra is van lehetőség.

Érdemes még megemlíteni a Telacica Természetvédelmi Területet, amely Dugi otok délkeleti részén terül el. Ennek a Természetvédelmi Területnek az egyik különlegessége a Mir nevű tó, melynek sótartalma magasabb a tengervíznél.

Mint már említettük az egyik legismertebb és leglátogatottabb Nemzeti Park Horvátországban a Plitvicei Tavak, amely kb. egy órányi utazásra található meg Zágrábtól. Amennyiben Horvátországba látogatunk, akkor érdemes egy napot erre látványosságra szánni, ugyanis nem olyan régen már az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Ezt a címet, pedig a 16 lépcsőzetes vízesésekkel tarkított tavakkal érte el. Mivel az egész parkot körbe járni akár több napba is kerülhet, így ennek meg gyorsítására már különféle formákat is választhatunk. Mint pl. kis hajóval, vagy kis vonattal. Akik szeretik az aktív pihenését azok számára mindenképp ki kell próbálni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?