Néhány érdekesség Split városáról, melyek igazolják a dalmát település turistamágnes mibenlétét

Néhány érdekesség Split városáról, melyek igazolják a dalmát település turistamágnes mibenlétét

Split: a horvátországi dalmát partvidéken elhelyezkedő kikötőváros folyamatosan pezseg, tele van élettel. Kávézói, éttermei, galériái, a város atmoszférája méltán az egyik legnépszerűbb turisztikai célponttá teszik a világ utazói előtt; melynek varázsát tovább fokozza az Adriai-tenger mélykék, idilli háttere.

Érdekességek az Adria egyik jeles ékkövéről, Splitről:

Nevét a pompás, apró sárga virágokkal díszített cserjék ihlették, melyek a város környékén nőnek.

A városban található egyik nevezetesség: a Szent Domnius a világ egyik legrégebben épült katolikus katedrálisa. A katedrális eredetileg mauzóleumként funkcionált, azonban a keresztények a középkorban átalakították istentiszteleti hellyé, eltávolítva az összes pogány képet a helyszínről. A képek mellett a III. századi keresztényüldözéséről nevezetes Diocletianus szarkofágját is a tengerbe dobták; a feljegyzések szerint Diocletianus nem kevesebb mint 150 ezer keresztény haláláért volt felelős.

Jupiter temploma, avagy Diocletianus „palotája”: a Diocletianus által építtetett templom közül az egyetlen, mely a mai napig fennmaradt. Az még mindig tisztázatlan kérdés, hogy Diocletianus császár Jupiter reinkarnációjának tekintette-e, vagy Jupiter fiának vallotta magát.

Akárhogy is történt mindez, tény, hogy még a valaha élt római császár részéről is merész kijelentésnek bizonyult mindez. További érdekességként tartható számon ennek kapcsán, hogy egy Kr.e. 1500-ból származó egyiptomi szfinx őrzi a templom bejáratát.

1979 óta az UNESCO a Diocletianus-palotát a világörökség részeként tartja számon.

Maga Diocletianus a mai Split közelében látta meg a napvilágot Kr. e. 244-ben, és miután két évtizedig uralkodott a Római Birodalomban, szülőhelyén kívánta tölteni nyugdíjas éveit. A császár vonzódott az egyiptomi művészetek iránt.

Split óváros: az Old Town Split különlegessége, egyedi varázsa abban rejlik, hogy elsősorban gyalogosan megközelíthető zónának tekintik, mely nagyszerű a turisták városnézése szempontjából is.

Noha a járdák viszonylag szűkek és néhol csúszósak lehetnek, a kanyargós keskeny utcák pedig valóságos labirintusnak mutatkozhatnak, mégis a kis területnek köszönhetően nem kell aggódni az eltévedés kockázata miatt (mindig könnyű megtalálni ezen a viszonylag kis területen a palotába vagy a perisztülionba vezető utat.)

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?