Németország vörös listára helyezte a horvátországi Zadar megyét

A legújabb utazási figyelmeztetések szerint Németország piros listára helyezte Zadar megyét. Mindez a koronavírus miatti óvintézkedések okán történt, mely folyamatban a nagyobb kockázattal bíró területek átmenetileg tiltólistára kerülnek. 

A német kormány recens jelentése szerint, most a Horvátország egyik legnépszerűbb, turistamágnes célpontjaként ismeretes Zadar, vagy Zára is kockázatos helynek minősül epidemológiai, azaz járványügyi szempontból.  Az óvintézkedés célja az állampolgárok egészségvédelme, mivel a COVID-19 második hulláma több területen is előidézi a fertőzöttek számának növekedését. Ugyanakkor, mivel „csupán” figyelmeztetésről van szó Zadar esetében (is), mindez nem vonja maga után a területre történő utazási tilalmat.

A piros listásként szereplő területek megközelítése az utazók felelősségétől válik függővé, ugyanakkor minden esetben javasolják, hogy gondolják át alaposan utazási terveiket. További intézkedés gyanánt megemlítendő, hogy lehetőség nyílik arra, hogy az utazások felszámolt költség nélkül visszamondhatóak legyenek.

Természetesen sokakban felmerülhet a kérdés, mely szerint: mi által kerülhetnek fel az egyes országok, és az azokon belüli régiók a vörös listára? Minderre válaszként szolgálhat, hogy azok a területek, ahol egy hét alatt a fertőzöttek száma 50-re vagy ennél többre növekedett nagy valószínűséggel szerepelni fognak ezen a listán.

Amennyiben ilyen kockázatosnak nyilvánított országból vagy régióból térnek haza az utazók, arra kötelezik őket, hogy vessék alá magukat a koronavírus tesztnek, és mindaddig vonuljanak karanténba, amíg negatív eredményt nem kapnak. A német külügyminisztérium már augusztus 20-án figyelmeztette a német állampolgárokat arra, hogy Split-Dalmácia megyében megnövekedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért erősen javasolt az utazások ideiglenes felfüggesztése.

Mindezidáig Németország, több országgal ellentétben, nem nyilvánította Horvátország teljes egészét piros zónás területté. Mindössze két dalmát megye került fel a lajstromra, mely azonban nemrégiben kibővült egy harmadikkal is, éspedig: Zadar megyével.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?