Hasznos információk a Horvátországi ingatlanvásárlásról

Dalmáciában a legnépszerűbb települések Split és Dubrovnik. A közel 1000 km-es távolságot is háttérbe szorítja a környék különleges hangulata és klímája, amiért sokan hajlandóak magasabb árat is kifizetni. Ez Horvátország legdrágább része ingatlanok szempontjából, elsősorban íreket és angolokat találni a vásárlók között. Ők a két nagy település repülőterét könnyedén elérik, de egyre több magyar is a fapados járatokat választja a Dél-Dalmáciába való eljutáshoz. Aki Dubrovnik környékén szeretne magának nyaralót, az minimum 2500 eurós négyzetméterárakkal kalkulálhat.

Hitel igénybevételére horvát ingatlanfedezet mellett a magyar és más EU-s állampolgároknak is lehetőségük van. Ők a CE Credit budapesti székhelyén folyamodhatnak ennek igénybevételéért. Ahogyan a magyar ingatlanok esetében, a társaság a horvát ingatlanoknál is jövedelemvizsgálat nélkül jelzálogfedezet mellett nyújt hitelt vásárlás, szabad felhasználás vagy refinanszírozás céljára. A kamat pedig csak kevéssel lesz magasabb, mint a magyar termékek esetében.

A magyar ingatlanközvetítő cégek többnyire helyi ügyvédi irodákkal állnak kapcsolatban a jogi helyzet tisztaságának biztosítása érdekében. Az ügyvédi díj a hazai tarifával megegyező, ezt a vásárló állja. Ha megtörténik az ingatlanvásárlás, a horvát jogszabályok szerint az ingatlan értékének 5%-át kitevő forgalmi adót kell fizetni a földhivatali bejegyzés után (ez kb. fél évet vesz igénybe.)

A magyar-horvát országközi megállapodás a vásárlók dolgát könnyíti meg. Ezt a két ország ingatlanos szervezetei és a kormányok írják alá hamarosan. Keretén belül sor kerül egy közös etikai-szakmai kódex elfogadására is. A megállapodáshoz a közvetítő cégek is csatlakoznak, így a magyar fél tisztában lesz azzal, mely horvát partnerekkel érdemes szerződésre lépni, hiszen valamennyi csatlakozóra szigorú szabályok lesznek érvényesek.

A Horvátországi ingatlanvásárlással kapcsolatos formai és jogi procedúrák az elmúlt években nem változtak. Külföldiek számára a tulajdonszerzéshez továbbra is a külügyminisztérium engedélyére van szükség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megvásárolt horvátországi ingatlan kb. 1 év alatt lesz a tulajdonunk. Az esetek többségében azonban ez a folyamat bonyodalmaktól mentes. A magyarországi közvetítők szerint a helyzet a közeljövőben javulni fog, köszönhetően a hazánkkal kiemelkedően jó gazdasági és politikai kapcsolatoknak, valamint az EU-s csatlakozásnak.

További fontos információk:

– Ingatlanvásárlásnál az előszerződés megkötésekor 10%- foglalót kell letenni.

– A teljes vételár kifizetésének időpontjában a felek egyénileg állapodnak meg. Általában az előszerződést követő 1-3 hónapon belül erre sor kerül. Építés alatt lévő ingatlanok esetében a fizetés az építkezés ütemében történik.

– A vételár kifizetését követően az adásvételt az illetékes földhivatalnál vagy helyi bíróságnál kell bejegyeztetni.

– Ha külföldi állampolgár 3 éven belül értékesíti az ingatlanát, az eladási és a vételi ár különbsége után 35%-os szja-t köteles fizetni.

– A felújításhoz is építési engedélyre van szükség a helyi önkormányzattól.

– Az éves különadó nyaralóknál 5-15 kuna négyzetméterenként, telkeknél 1-5 kuna négyzetméterenként.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?